Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η ΔΟΕ δεν βιάζεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

Η υπογραφή της ΔΟΕ με το αμερικάνικο δίκτυο για την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Ολυμπιακών του 2014 και του 2016, θα… αργήσει.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να… βιάζεται. Η ΔΟΕ ξέρει ότι ο χρόνος μετρά με το μέρος της παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δίνουν τα περισσότερα χρήματα και τώρα δεν θα έχουν και τους Ολυμπιακούς στη χώρα τους όπως διεκδικούσαν με τοι Σικάγο.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ μιλώντας στο «Associated Press» αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες της ΔΟΕ με τα δίκτυα που ενδιαφέρονται να καλύψουν τους Ολυμπιακούς θα ξεκινήσουν με το νέο έτος, ίσως ακόμα και μετά τους Ολυμπιακούς του Βανκούβερ, στα τέλη του Φλεβάρη του 2010.
Πριν από ένα μήνα, όλοι μιλούσαν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΗΠΑ κάνοντας λόγο ότι πιθανή μη συμφωνία έως τις 3 Οκτώβρη θα ήταν καθοριστική για την απόφαση των αθανάτων και την τύχη του Σικάγο. Η συμφωνία δεν ήρθε όπως δεν ήρθε και η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016 στο Σικάγο, το οποίο παρά την επιστράτευση ακόμα και του Μπαράκ Ομπάμα βγήκε πρώτο εκτός μάχης.
Η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική. Οι ΗΠΑ και τα τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα, γνωρίζουν ότι οι Ολυμπιακοί του 2014 είναι στο Σότσι και το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παίζουν δηλαδή με ανοιχτά χαρτιά, ετοιμάζουν το αναπτυξιακό σχέδιό τους για να μπορέσουν να καλύψουν το τεράστιο κόστος.
Πάνω από 2,2 δις δολ. θα είναι η συμφωνία σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό. Και λέμε 2,2 δις γιατί τόσα έδωσε το NBC για τους Αγώνες του 2010 και του 2012. Το NBC, ABC-ESPN, Fox και πιθανότατα το CBS-Time Warner είναι τα τέσσερα δίκτυα που θέλουν τους Ολυμπιακούς όμως θα πρέπει να πληρώσουν για να τους αποκτήσουν.
Η ΔΟΕ γνωρίζει ότι η δύσκολη οικονομικά περίοδος για τις ΗΠΑ βρίσκεται στο τέλος της και θέλει να περιμένει ακόμα και ένα χρόνο για να πετύχει μία καλή συμφωνία. Στην Ευρώπη τα έχει πάει περίφημα, αφού έχει εξασφαλίσει 692 εκατ. δολ. χωρίς να έχει συμφωνήσει με Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, ελπίζοντας ότι το συνολικό ποσό θα φτάσει το 1,2 δις δολ.
Τώρα αν σε αυτά τα 2,2 δις των ΗΠΑ και το 1,2 δις της Ευρώπης βάλετε και τα χρήματα από τα δικαιώματα των άλλων Ηπείρων κυρίως της Ασίας (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Μέση Ανατολή) της Ωκεανίας και τη Ν. Αμερικής – η Αφρική πληρώνει τα λιγότερα έως και καθόλου ορισμένες χώρες – το συνολικό ποσό που θα μπει στο ταμείο της ΔΟΕ θα ξεπεράσει τα 4,5 δις δολ.