Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Στο μικροσκόπιο τα δείγματα από το Πεκίνο για EPO-CERA


Μία μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στις 25 Αυγούστου 2008, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ είχε κάνει αναφορά σε πιθανό επανέλεγχο των δειγμάτων που πάρθηκαν κατά διάρκεια της διοργάνωσης και βρέθηκαν καθαρά. Μάλιστα είχε ανοίξει ένα πολύ μεγάλο παράθυρο με διάρκεια που θα έφτανε μέχρι και 8 χρόνια μετά αφού ως γιατρός γνωρίζει ότι στο μέλλον θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός ουσιών που χρησιμοποιούν οι αθλητές σήμερα και θεωρούνται… νόμιμες.
Μόνο που δεν θα περίμενε ούτε και ο ίδιος μία τόσο γρήγορη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Η εκτεταμένη χρήση της ερυθροποιητίνης EPO-CERA σε ποδηλάτες οδηγεί σε επανεξέταση των δειγμάτων το προσεχές διάστημα. Είναι πολύ πιθανό να μάθουμε το προσεχές διάστημα ότι κάποιοι θα τιμωρηθούν ή ακόμα και θα χάσουν τα μετάλλια που κέρδισαν με «άτιμες μεθόδους» στο Πεκίνο.
Με την κίνησή αυτή ο Ζακ Ρογκ θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους αθλητές, να δείξει ότι είναι αποφασισμένη η ΔΟΕ να εργαστεί για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και να μην χάσει καμία ευκαιρία για επανεξέταση τώρα ή και πάλι στο μέλλον ώστε οι αθλητές να το… ξανασκεφτούν πριν «κλέψουν».
Τα 4.770 δείγματα από τα οποία 969 είναι τεστ αίματος βρίσκονται στο διαπιστευμένο εργαστήριο της WADA στη Λοζάνη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι τα περισσότερα σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αφορούν περίοδο 29 ημερών από 27 Ιουλίου έως και 24 Αυγούστου.