Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Μήνυμα Ομπάμα στην έναρξη της συνάντησης ΔΟΕ-Σικάγο

Περιοδεύει στην Ευρώπη. Από το Λονδίνο στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όμως πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο για την «γηραιά Ήπεριο» βρήκε χρόνο να γράψει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα και να το στείλει στο Σικάγο για την έναρξη της επιθεώρησης της ΔΟΕ στην πόλη που διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.
«Το Σικάγο είναι η πιο αμερικανική από τις αμερικανικές πόλεις. Αντανακλά την ευπρέπεια, την ειλικρίνεια και των γενναιοδωρία των ανθρώπων» έλεγε ο Μπαράκ Ομπάμα στο μήνυμα και έδινε μία υπόσχεση: «Αν οι Ολυμπιακοί γίνουν εδώ δεν θα η ψυχή μόνο της πόλης ή της Αμερικής, αλλά θα είναι η ψυχή ολόκληρου του κόσμου».
Το Σικάγο άλλωστε είναι η πόλη του.

Η εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται και στην Κοπεγχάγη τον Οκτώβριο στην 121η Σύνοδο της ΔΟΕ που θα αποφασίσει ποια πόλη θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό και… συνηθίζεται με τον Τόνι Μπλέρ και τον Ζακ Σιράκ να επισκέπτονται το 2005 τη Σιγκαπούρη στην ανάθεση των Αγώνων του 2012 που κέρδισε το Λονδίνο.
Πάντως η πρώτη μέρα των μελών της ΔΟΕ στο Σικάγο δεν ήταν καθόλου εύκολη. Έγινε μία μεγάλη παρουσίαση (φωτό) στον 2ο όροφο του ξενοδοχείου «Φέρμοντ» που ήταν αποκλεισμένος για κοινό και δημοσιογράφους και είσοδο μόνο στα 14 μέλη της ΔΟΕ και τους 30 εκπροσώπους του Σιγάγο. Θέμα της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν για μία σειρά από σημαντικά τεχνικά θέματα για την υποψηφιότητα καθώς και για χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνει ο φάκελος υποψηφιότητας.
Ιδιαίτερη προσοχή είχε δοθεί και στη διακόσμηση της αίθουσας που είναι μία μεγάλη ψηφιακή οθόνη για προβολή (φωτό) και μία μεγάλη φωτογραφία της πόλης
Εξοντωτικό είναι και το σημερινό πρόγραμμα των μελών της ΔΟΕ που περιλαμβάνει μία 11ωρη ξενάγηση σε προτεινόμενους χώρους που δεν θα διεξαχθούν μόνο αγωνίσματα, αλλά και θα φιλοξενήσουν αθλητές, προπονητές, δημοσιογράφους και χώρους υποστήριξης των Ολυμπιακών.
Πιο χαλαρό θα είναι το πρόγραμμα της Δευτέρας όπου περιλαμβάνει καλλιτεχνικές εκδηλώσει, επίσκεψη στο «Ινστιτούτο Τέχνης» και γεύμα από κορυφαίους σεφ.