Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Μηδενικό «χρόνο αντίδρασης» διαθέτει η ΕΟΕ

Πιστή στις εξαγγελίες της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έκανε γνωστά τα αποτελέσματα των επανελέγχων ντόπινγκ για τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο. Στο τέλος του πρώτου τετραμήνου, όπως είχε δηλώσει επιβεβαίωσε ότι 7 από τα 948 δείγματα που ελέγχθηκαν ήταν θετικά και ανήκουν σε 6 αθλητές.
Ονόματα δεν έδωσε στη δημοσιότητα όπως τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για δύο αθλητές που έχουν Ολυμπιακά μετάλλια χωρίς να διευκρινίζουν αν και τα δύο κερδίσθηκαν στο Πεκίνο.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι όπως θυμάστε η Αθανασία Τσουμελέκα έχει ήδη τιμωρηθεί. Αν είναι η ολυμπιονίκης της Αθήνας (2004) η δεύτερη αθλήτρια τότε ο άλλος είναι Ιταλός Νταβίντε Ρεμπελίν, που πήρε στο Πεκίνο το αργυρό μετάλλια στην ποδηλασία.
Η ΔΟΕ πάντως σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθεί δεν πρόκειται αν κάνει δηλώσεις ούτε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα. Αυτό θα το κάνουν οι Ολυμπιακές Επιτροπές που έχουν ενημερωθεί, αν έχουν αθλητές μέσα στους έξι, ή δεν θα ενημερωθούν ποτέ αν οι αθλητές τους ήταν καθαροί στον επανέλεγχο ντόπινγκ που ξεκίνησε το Δεκέμβρη.
Η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι από αυτές που ενημερώθηκαν και τώρα θα ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπουν οι κανονισμοί.
Η Βρετανική και η Αμερικανική Ολυμπιακή επιτροπή μιλώντας σήμερα είπαν ότι δεν έχουν λάβει καμία ειδοποίηση από τη ΔΟΕ και όπως χαρακτηριστικά λένε «no news, good news».
Όσο για τη δική μας, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δείχνει ότι δεν διαθέτει «χρόνο αντίδρασης» ίδιο με αυτόν άλλων Ολυμπιακών Επιτροπών, απαντώντας θετικά ή αρνητικά. Και επειδή η ΔΟΕ δεν μπορεί να ενημέρωσε μόνο τους Ιταλούς, αλλά όλους τους εμπλεκόμενους θα έπρεπε από χθες όταν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα από τη ΔΟΕ να πουν κάτι...
Συνολικά η ΔΟΕ συγκέντρωσε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων (διάστημα 29 ημερών) 4.770 δείγματα από τα οποία τα 969 ήταν αίμα. Αυτό που ψάχνει η ΔΟΕ είναι η ερυθροποιητίνη και η αυξητική ορμόνη. Η απόφαση για επανέλεγχο κρίθηκε αναγκαία μετά την εμφάνιση νέας εκδοχής στη ερυθροποιητίνη με τον κωδικό CERA ενώ και στην αυξητική ορμόνη, ινσουλίνη μπορεί να βοηθήσει στο μεταβολισμό του γλυκογόνου.
Τα εργαστήρια στο Παρίσι και τη Λοζάνμη ανέλαβαν τον επανέλεγχο 847 δειγμάτων για CERA από τα οποία τα επτά ήταν θετικά και στη Κολωνία πήγαν 101 για την ινσουλίνη που ήταν όλα αρνητικά.