Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Προβάδισμα για το Τόκιο και θετικά σχόλια από τη ΔΟΕ

Η τετραήμερη επίσκεψη στο Τόκιο ολοκληρώθηκε για την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΕ. Το Τόκιο κατάφερε να αποσπάσεις πολύ θετικά σχόλια από μία ομάδα που δύσκολα κάνει στην παρούσα φάση σχόλια και ακόμα δυσκολότερα παίρνει θέση.
«Θα είναι εύκολα τα πράγματα για τους αθλητές και για όλους τους εμπλεκόμενους στους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής της ΔΟΕ, Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ (φωτό) δίνοντας… πόντους στην Ιαπωνική πρωτεύουσα στη μάχη της διεκδίκησης για τους Ολυμπιακούς του 2016.
Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην το κάνει όταν το 97% των εγκαταστάσεων θα είναι σε μία ακτίνα περίπου 8 χιλιομέτρων, στοιχείο σημαντικό για μία τέτοια διοργάνωση σύμφωνα και με τον διευθυντή της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς, Ζιλμπέρ Φελί (φωτό).
Το Τόκιο ήταν ο δεύτερος από τους τέσσερις σταθμούς ή επισκέψεις αν θέλετε στις πόλεις που δεικδικούν το χρίσμα για το 2016. Μετά το Σικάγο, βρέθηκαν στο Τόκιο, σε λίγες ημέρες θα επισκεφθούν το Ρίο ντε Τζανέιρο και θα ολοκληρώσουν με τη Μαδρίτη.
Παρά τις αντίθετες φωνές και τους διαδηλωτές του εξέφρασαν τις αντιρρήσεις όχι το για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά για το χρόνο που τους διεκδικεί η Ιαπωνική πόλη, το Τόκιο φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού χαρακτηρίστηκε ως «δυναμική πόλη που τα σπορ παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων».
Όσο για την παρουσίαση αυτή ήταν «εξαιρετική και πολύ επαγγελματική». Αντιληπτή έγινε και η κληρονομιά που θα αφήσουν οι Αγώνες στην πόλη αν τελικά επιλεχθεί το Τόκιο. «Δεν υπάρχουν λευκοί ελέφαντες» είπε η Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ, έκφραση που χρησιμοποιεί η ΔΟΕ για ανέφικτα σχέδια και οι εγκαταστάσεις θα που δημιουργηθούν θα μείνουν για τα επόμενα 100 χρόνια.
Κάπως έτσι είχαν χειριστεί οι Ιάπωνες και τους προηγούμενους Ολυμπιακούς, το 1964, όπου πολλές εγκαταστάσεις είναι σε χρήση ακόμα και σήμερα, 45 χρόνια μετά.
Τέλος σε ότι αφορά τα οικονομικά, ο πρωθυπουργός Τάρο Άσο εγγυήθηκε το ποσό των 4 δις. δολ. για την οργάνωση, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο στον Κυβερνητικό ξενώνα στο ισόγειο το Παλατιού όπου παραβρέθηκαν μόλις 28 άτομα, τα 13 μέλη της επιτροπής της ΔΟΕ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και μερικοί Ολυμπιονίκες.
Η επιτροπή στις 29 του μήνα θα είναι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις 5 Μαϊου στη Μαδρίτη.