Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Πήρε σειρά το Τόκιο για... επιθεώρηση

Στο Τόκιο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας, βρίσκεται η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΕ, προκειμένου να «δει» να «ακούσει» και να βαθμολογήσει την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας που διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Η 13μελής ομάδα της ΔΟΕ που αποτελείται από μέλη της, αλλά και ειδικούς σε διάφορα θέματα (ασφάλεια, περιβάλλον, μεταφορές κλπ) με πρόεδρο τη Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ (φωτό AP) βρίσκεται από το πρωί στη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου με περίπου 34 εκατ. κατοίκους.
Το Τόκιο στο φάκελο υποψηφιότητας δηλώνει ότι θα κάνει Αγώνες όπου όλες σχεδόν οι εγκαταστάσεις θα απέχουν το πολύ 10 χιλιόμετρα από το Ολυμπιακό Στάδιο κάτι που μειώνει εντυπωσιακά τον χρόνο των μετακινήσεων.
Ακόμα 23 από τις 34 εγκαταστάσεις υπάρχουν, ενώ εξασφαλισμένα είναι και τα οικόπεδα για τις υπόλοιπες 11, ενώ οι πέντε από αυτές θα είναι μόνιμες όπως το νέο Ολυμπιακό Στάδιο χωρητικότητας 100.000 θεατών. Θυμίζουμε ότι το Τόκιο διαθέτει ήδη Ολυμπιακό Στάδιο, αυτό του 1964.
Τώρα σε ότι αφορά τα οικονομικά οι Ιάπωνες θεωρούν εξασφαλισμένα τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν σαν προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα για να δείξουν ότι είναι εξαιρετικά άνετοι με το ποσό δηλώνουν ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της πόλης είναι 66 δις δολ. ποσό υπερ-πολλαπλάσιο του κόστους.
Δηλαδή αν για τους Αγώνες θέλουν 4 δις σε επτά χρόνια, για την πόλη το ίδιο διάστημα ξοδεύουν 482 δις δολ., ποσό που ξεπερνά κατά περίπου τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας!!!