Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου η γυναίκα θρύλος, απεβίωσε

Πλήρης ημερών και έχοντας διανύσει μία μεγάλη πορεία, η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου «έφυγε» σε ηλικία 97 ετών.
Ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1936 στο Βερολίνο, συμμετέχοντας στα αγωνίσματα του στίβου. Ήταν επίσης παρούσα και στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το 1948 στο Λονδίνο, ενώ το 1950 στο φινάλε της καριέρας της έκανε και μία κούρσα στα 200μ.
Η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου, η γυναίκα θρύλος για τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών. Ήταν γεννημένη το 1914 στη Λεμεσό και υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού αθλητισμού.
Ξεκίνησε αθλητισμό σε ηλικία 12 χρονών και τις πρώτες επιτυχίες της τις σημείωσε μετά από δύο χρόνια σε Παγκύπριους αγώνες όταν κέρδισε στα 60μ, στο μήκος και στο ύψος.
Καθοδηγούμενη από τον πατέρα της Νικόλαο Λανίτη που ήταν λάτρης του στίβου, έφθασε το 1931 στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές της και από την πρώτη στιγμή έκανε μεγάλη αίσθηση στους φιλάθλους της εποχής επειδή αγωνιζόταν με κοντό παντελονάκι.
Σπούδασε οικονομικές πολιτικές επιστήμες και νομικά στο κολέγιο Αθηνών, ενώ υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος για πολλά χρόνια στα 60μ, 100μ, 80μ εμπ., μήκος και ύψος με φορά και άνευ φοράς.
Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έχει τιμηθεί από τον ΣΕΓΑΣ για την τεράστια προσφορά της στον αθλητισμό, καθώς και από φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Read More......

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Ολυμπιακή Δάδα του 2012 σε χρώμα… χρυσό

Στις 18 Μαΐου 2012 θα φτάσει η Ολυμπιακή Φλόγα στο Λονδίνο. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σεμπάστιαν Κόε κάτι που σημαίνει ότι η Αφή θα γίνει μερικές ημέρες πιο πριν στην Αρχαία Ολυμπία με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Μαΐου 2012.
Σήμερα παρουσιάστηκε και η Ολυμπιακή Δάδα. Είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο σε χρυσή απόχρωση, διαθέτει 8.000 τρύπες που αντιπροσωπεύουν τα μίλια της διαδρομής της Λαμπαδηδρομίας στη Βρετανία διάρκειας 70 ημερών. Όσο για τι τριγωνικό σχήμα που έχει στην κορυφή, από όπου θα βγαίνει και η Φλόγα, αυτό συμβολίζει τις τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων που έχει φιλοξενήσει η χώρα, το 1908, το 1948 και το 2012 φυσικά.
Τον σχεδιασμό έκανε το γραφείο των Έντουαρντ Μπάρμπερ και Τζέι Όσγκερβι.

Read More......