Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στη διαιτησία του CAS προσφεύγουν ΔΟΕ και USOC

Τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) ζήτησαν από κοινού ΔΟΕ και Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή (USOC) σχετικά με το άρθρο 45 του Ολυμπιακού Χάρτη που απαγορεύει τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στους αθλητές που έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών για πάνω από 6 μήνες.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΟΕ, Κριστόφ ΝτεΚέπερ «η εν λόγω διαιτησία θα παρέχει βεβαιότητα στην πορεία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνο, το 2012». Η ΔΟΕ από την πλευρά της θέλει να διασφαλίσει την «καθαρότητα» των Ολυμπιακών μέσα από τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων αθλητών, ενώ οι Αμερικάνοι φοβούνται πιθανές αγωγές από αθλητές που τιμωρήθηκαν για δύο χρόνια και η ποινή τους έληξε πολύ πριν από κάποια διοργάνωση.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της USOC, Σκοτ Μπλάκμουν (φωτό) ευχαρίστησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την προθυμία της όπως είπε «να προχωρήσουν με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων».
Και επειδή σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισαν να έχουν την άποψη του CAS, αποθαρρύνοντας τις… προσφυγές των αθλητών. Σε περίπτωση που δικαιωθεί η ΔΟΕ και δεχθεί το Δικαστήριο τον αποκλεισμό των αθλητών δεν θα έχουν καμία ελπίδα συμμετοχής. Αντίθετα όμως αν δικαιωθεί η USOC τότε ανοίγει παράθυρο για όλους τους αθλητές σε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές.

Read More......

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τα όρια του στίβου για τους Ολυμπιακούς το 2012

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), ανακοίνωσε τα όρια συμμετοχής σε κάθε αγώνισμα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει οι αθλητές να σημειώσει τις συγκεκριμένες επιδόσεις προκειμένου να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο.
Όπως θα δείτε (κάνοντας κλικ) στη φωτογραφία τα όρια είναι ανάλογα των προηγούμενων διοργανώσεων χωρίς αξιοπερίεργες αλλαγές. Στόχος άλλωστε της IAAF είναι η μεγάλη συμμετοχή αθλητών, η μεγαλύτερη απ’ όλα τα υπόλοιπα αθλήματα των Ολυμπιακών, αφού ο στίβος είναι το κορυφαίο σπορ.
Από σήμερα η IAAF ξεκινά τη διαδικασία κοινοποίησης των ορίων συμμετοχής στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Εθνικές Ομοσπονδίες στίβου, μέλη της. Η περίοδος που θα πρέπει οι αθλητές να έχουν πετύχει τις επιδόσεις είναι από 1η Μαΐου 2011 έως 15 Ιουνίου 2012. Μόνο για τις ομάδες σκυταλοδρομίας η ημερομηνία λήγει στις 2 Ιουλίου 2012, ενώ την επομένη στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι 16 ομάδες που θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς.

Read More......

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ελβετός διευθυντής αθλημάτων στους Ολυμπιακούς του 2014

Ένας Ελβετός στο τιμόνι των ολυμπιακών Αγώνων της Ρωσίας. Ο Βέρνερ Αουγκσμπέργκερ αναλαμβάνει γενικός διευθυντής αθλημάτων για τους Αγώνες του 2014 στο Σότσι σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.
Ο 52χρονος Ελβετός αφήνει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή στην ομοσπονδία χόκεϊ σε πάγο της χώρας του να συντονίσει τα αθλήματα των Ολυμπιακών. Ο Αουγκσμπέργκερ ήταν αρχηγός αποστολής στους χειμερινούς Ολυμπιακού στο Τορίνο το 2006, αλλά και στους θερινούς το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο.
Η θέση του γενικού διευθυντή αθλημάτων δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε αποτελεί επιλογή της διοργανώτριας χώρας. Υπάρχει και εμπλοκή της ΔΟΕ για να μην πούμε ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την αποδοχή του συγκεκριμένου προσώπου δεν προχωρά η πρόσληψη.

Read More......

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Νίκησαν οι γυναίκες, 6 νέα αγωνίσματα για το 2014

Οι γυναίκες νίκησαν. Το αγώνισμα του άλματος θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας. Μετά από μεγάλη μάχη που έδωσαν οι αθλήτριες και σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΔΟΕ που έφτασε και στην αίθουσα του Ανώτατου δικαστηρίου του Καναδά με φόντο τους Αγώνες του Βανκούβερ, το αγώνισμά τους είναι επίσημα «Ολυμπιακό» με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Δεν είναι το μόνο νέο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014. Η Εκτελεστική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Λονδίνο, αποφάσισε ακόμα να εντάξει στο πρόγραμμα του «ski halfpipe» για άνδρες και γυναίκες – υπάρχει αντίστοιχο για τη χιονοσανίδα – που είναι άκρως εντυπωσιακό, τη «μικτή σκυταλοδρομία» στο Δίαθλο με δύο άνδρες και δύο γυναίκες ανά ομάδα με τους μεν να καλύπτουν 7,5χλμ και τις δε από 6χλμ, το «ομαδικό» στο καλλιτεχνικό πατινάζ με έξι αθλητές (έναν άνδρα, μία γυναίκα, ένα ζευγάρι και ένα ζευγάρι χορού στον πάγο) και το «ομαδικό» στο Λουτζ με μονό ανδρών, μονό γυναικών και διπλό.

Read More......

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

115 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Αθήνα, 6 Απριλίου 1896, δηλαδή ακριβώς πριν από 115 χρόνια. Η ελληνική πρωτεύουσα βάζει τα «γιορτινά» της και 80.000 άνθρωποι κατακλύζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι αναβίωναν μετά από 1.503 χρόνια (η τελευταία διοργάνωση διεξήχθη το 393μΧ πριν καταργηθούν από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο)!
Η 6η Απριλίου, που έκτοτε είναι γνωστή ως «Ολυμπιακή Ημέρα», αποτελεί, όπως είναι φυσικό, ημερομηνία σταθμό για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Σημειώνεται, πάντως, πως με το παλαιό ημερολόγιο, οι Αγώνες άρχισαν στις 25 Μαρτίου (Δευτέρα του Πάσχα) προκειμένου να συμπέσουν με την Εθνική μας εορτή και την επέτειο των 75 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Οι Eλληνες είχαν, λοιπόν, δύο λόγους για να γιορτάσουν εκείνη την ημέρα.
Η ανάθεση της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης στην Ελλάδα, που είχε αποφασιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο της ΔΟΕ στο Παρίσι το 1894 (έπειτα από πρωτοβουλία του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν), έγινε από την πρώτη στιγμή δεκτή με ενθουσιασμό τόσο από τον κόσμο όσο και από τον Τύπο. Πρόεδρος του συνεδρίου εκείνου καθώς και πληρεξούσιος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου ήταν ο Δημήτριος Βικέλας, ο οποίος έπεισε τα μέλη για τη διεξαγωγή των Αγώνων στην ελληνική πρωτεύουσα το 1896.

Κήρυξε την έναρξη ο Γεώργιος Α’
Η τελετή έναρξης ήταν εντυπωσιακή και πραγματοποιήθηκε παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’, της συζύγου του βασίλισσας Όλγας καθώς και των γιων τους. Αρχικά, έγινε η παρέλαση των αθλητών, οι οποίοι ήταν συνολικά 285 -εκ των οποίων 169 Έλληνες- και εκπροσώπησαν μόλις 14 χώρες (λόγω των μεγάλων αποστάσεων δεν ήταν δυνατόν να συμμετάσχουν περισσότερες). Πρόκειται για τις Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μεγ. Βρετανία, Σουηδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Χιλή, Αυστραλία και φυσικά την Ελλάδα.
Οι αθλητές είχαν μαζί τους τη σημαία της πατρίδας τους. Ακολούθησε η ομιλία του διαδόχου Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και στη συνέχεια ο βασιλιάς κήρυξε την έναρξη των Αγώνων λέγοντας: «Κηρύσσω την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ζήτω το Έθνος, ζήτω οι Έλληνες»!

Κανονιοβολισμοί και Ολυμπιακός Yμνος
Με την εκφώνηση του λόγου του βασιλιά, ακούστηκαν κανονιοβολισμοί και ακολούθησε απελευθέρωση περιστεριών. Έπειτα εννέα μπάντες και χορωδία αποτελούμενη από 150 άτομα ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο. Επρόκειτο για μουσική σύνθεση που συνετέθη για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον Σπύρο Σαμαρά, ο οποίος μελοποίησε τους στίχους του Κωστή Παλαμά. Το κοινό, που ήταν ενθουσιώδες, καταχειροκρότησε τον Ύμνο. Η τελετή έναρξης συνεχίστηκε με την έπαρση της ελληνικής σημαίας και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από μπάντα, στην οποία κυριαρχούσαν οι φλογέρες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διήρκησαν δέκα ημέρες και ολοκληρώθηκαν στις 15 Απριλίου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εννέα αθλήματα και συγκεκριμένα στίβο, ποδηλασία, ξιφασκία, γυμναστική, άρση βαρών, κολύμβηση, αντισφαίριση και σκοποβολή.
Στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, ενώ αγκαλιάστηκαν από τους Ελληνες, οι οποίοι τους παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον χειροκροτώντας όλους τους συμμετέχοντες αθλητές και ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές τους. Επίσης, και η οργάνωσή τους ήταν εξαιρετική παρά το γεγονός ότι το κόστος ήταν μεγάλο (εκτιμήθηκε στις 3.740.000 δραχμές) αλλά και με δεδομένη την απειρία της Ελλάδας σχετικά με τη διοργάνωση αγώνων.

Οι μεγάλοι ευεργέτες
Μέρος από τα απαιτούμενα χρήματα συγκεντρώθηκαν έπειτα από σκληρή δουλειά της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία εξασφάλισε έσοδα από δωρεές αλλά και από την έκδοση σειράς γραμματοσήμων. Παράλληλα, σημαντική ήταν η συνδρομή του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ο οποίος ανέλαβε τη δαπάνη για την ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου (920.000 δραχμές), ανταποκρινόμενος θετικά στη σχετική παράκληση του Κωνσταντίνου. Προς τιμήν του τοποθετήθηκε το άγαλμά του στην είσοδο του Σταδίου, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Βρούτος.
Μετά το τέλος των Αγώνων της Ολυμπιάδας, ο βασιλιάς Γεώργιος Α' καθώς και οι Αμερικανοί αθλητές αιτήθηκαν στη ΔΟΕ τη μόνιμη διεξαγωγή τους στην Αθήνα, όμως είχε ήδη αποφασιστεί ότι οι επόμενοι θα γίνονταν στο Παρίσι. Η Ελλάδα διοργάνωσε ξανά την κορυφαία γιορτή του αθλητισμού μετά από 108 χρόνια, το 2004.
Η φωτογραφία είναι από το αγώνισμα της ξιφασκίας που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο και που ήταν χώρος φιλοξενίας αθλητών, δηλαδή το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό.

Read More......

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Οι Βρετανοί εντυπωσίασαν τα μέλη της ΔΟΕ για τους Αγώνες του 2012

Εντυπωσιασμένη δηλώνει η Επιτροπή Ελέγχου της ΔΟΕ τόσο από το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο το 2012, όσο και από τις εγκαταστάσεις. Η 8η επίσκεψη των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής δίνει «πράσινο φως» στους Βρετανούς για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις – test event – που θα γίνουν τους επόμενους μήνες με πρώτη αυτή της ποδηλασίας στο νέο ποδηλατοδρόμιο στο Ολυμπιακό Πάρκο.
Σε τελική φάση παράδοσης είναι και το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και το Ολυμπιακό Χωριό που είδαν από κοντά τα μέλη της ΔΟΕ. Ο πρόεδρος της επιτροπής, γνώριμος στη χώρα μας, Ντένις Όσβαλντ (επικεφαλής της ομάδας και για την Αθήνα το 2004) διαπίστωσε ότι «οι αθλητές είναι στο επίκεντρο των Αγώνων». Και επειδή η ΔΟΕ ποτέ δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένη ζήτησε από τους διοργανωτές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις λεπτομέρειες και στις δοκιμασίες που θα κρίνει ετοιμότητα εγκαταστάσεων, αλλά και προσωπικού σε συνθήκες αγώνων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο θα αρχίσουν στις 27 Ιουλίου 2012 και στη φωτό διακρίνεται το κολυμβητήριο, η σκεπή του οποίου θυμίζει «κύμα».

Read More......

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Κόπηκε» η επιχορήγηση της ΕΟΕ για τον Απρίλιο για ασυνέπεια

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι στους «απείθαρχους» φορείς του δημοσίου που δεν απέστειλαν ως όφειλαν οικονομικά στοιχεία για τη λειτουργία της τον μήνα Φεβρουάριο στο πλαίσιο ελέγχου της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας.
Και μπορεί στη λίστα που κοινοποίησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών να περιλαμβάνει πολλούς οργανισμούς, όμως είναι απαράδεκτο για την ΕΟΕ, όπου πρόεδρος είναι σήμερα ο Σπύρος Καπράλος που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και άριστων γνώστης των οικονομικών της χώρας.
Δυστυχώς η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης 2/22717/0094/09-03-2011 (ΦΕΚ 474/ηα.Β΄/2011) δεν θα λάβει επιχορήγηση μέχρι τα τέλη του μήνα, αφού η διαδικασία αυτή αποτελεί επί της ουσίας, θέση βεβαίωσης για τη λειτουργία της.

Read More......