Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Από το όραμα του Βικέλα, η ΔΟΕ περνά στους… γαλαζοαίματους

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου 1894, όταν ο Δημήτριος Βικέλας και Πιερ ντε Κουμπερντέν δημιουργούσαν από μία ιδέα τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, έναν κολοσσό σήμερα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και γαλαζο-αίματων.
Αύριο συμπληρώνονται 116 χρόνια από την ίδρυση της ΔΟΕ και ούτε που φανταζόντουσαν ότι τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και το Ολυμπιακό Πνεύμα μπορεί να είναι τόσο ανταποδοτικό. Ειδικά για τον Βικέλα που ήταν ένας αγνός φίλαθλος που δεν ήθελε αξιώματα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο πρόσωπό του βρίσκουν τον πραγματικό εκφραστή τους.
Ο Κουμπερντέν στη συνέχεια μας τα… χάλασε όμως και πάλι πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη του συμβολή στο Ολυμπιακό Κίνημα. Πριν από περίπου ένα χρόνο το greek-olympics είχε αναφερθεί αναφέρθηκε στο νέο μέλος της ΔΟΕ τον «γαλαζοαίματο» πρίγκιπα της Δανίας Φρεντερίκ.
Χωρίς να έχουμε τίποτα με τους τίτλους και φυσικά χωρίς κανέναν… εφιάλτη από το παρελθόν ρίξαμε μια ματιά και είδαμε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποκτά όλο και περισσότερους… γαλαζοαίματους.
Όταν ιδρύθηκε η ΔΟΕ το 1894 με πρώτο πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα τα μέλη που την αποτελούσαν είχαν όραμα, ιδέες και σχέδια και φιλοδοξίες.
Ακόμα και αυτές οι φιλοδοξίες ήταν θεμιτές, αν και ο Πιερ ντε Κουμπερτέν τις έθεσε σε κίνδυνο και ήθελε να τις… οικειοποιηθεί και λίγο. Όμως τα μέλη της ΔΟΕ ήταν άνθρωποι που είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τον αθλητισμό.
Αυτό που είχαν δημιουργήσει και είχε το όνομα ΔΟΕ τους ένωνε.
Βέβαια αυτά τα πρώτα χρόνια.
Γιατί αργότερα από το 1970 και μετά, κοντά 40 χρόνια δηλαδή, που τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς μεγάλωναν η ΔΟΕ αναδείχθηκε σε οικονομικό κολοσσό.
Εκτός από χρήμα απέκτησε αίγλη, πολιτική επιρροή, δύναμη.
Όλοι ήθελαν να γίνουν μέλη.
Απλοί… θνητοί βαφτιζόντουσαν «αθάνατοι», τίτλο που φυσικά ήθελαν και οι γαλαζοαίματοι.
Η ΔΟΕ άρχισε να γίνεται ένα κλαμπ από ευγενείς με τίτλους που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο επί προεδρίας Ζακ Ρογκ, αν και άλλα θα περίμεναν πολλοί.
Εντάξει από τον μακαρίτη Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ήταν αναμενόμενο, αλλά από τον Ρογκ είχαν άλλες προσδοκίες.
Και όμως 6 μέλη από βασιλικές οικογένειες εντάχθηκαν στη ΔΟΕ από το 2001 που ανέλαβε μέχρι και πριν από τρεις ημέρες, ενώ μέχρι τότε ήταν τέσσερις. Συνολικά 12 είναι οι βασιλείς, βασίλισσες, πριγκίπισσες, σεΐχιδες από Ολλανδία, Μόντε Κάρλο , Βρετανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Κουβέιτ, Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έως και ηγεμόνες από την Ινδία.
Από αυτούς οι μισοί είχαν γίνει μέλη από το 1984 έως το 2000, σε διάστημα 16 ετών και άλλοι τόσοι από το 2001 έως και το 2009, μέσα σε 8 χρόνια. Διπλασιάστηκαν δηλαδή στο μισό χρόνο.
Από τα 107 μέλη της ΔΟΕ τα 12 είναι με τίτλους που αναφέραμε, ποσοστό πάνω από 10%. Τώρα αν σε αυτά συμπεριλάβετε και τα τρία επίτιμα ανάμεσά τους και ο Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς της Ελλάδας, εύκολα θα συμφωνήσετε ότι η ΔΟΕ μετατρέπεται σε κλαμπ για… γαλαζοαίματους.
Και κάτι για το τέλος η μανία του Ζακ Ρογκ για τίτλους ευγενείας φαίνεται από το γεγονός ότι στην επίσημη λίστα της ΔΟΕ αναγράφεται ως «Κόμης».

Read More......

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Επικεφαλής στην τελετή Έναρξης ο Ντάνι Μπόιλ

Ο βραβευμένος με «Όσκαρ» σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ, δημιουργός της ταινίας «Slumdog Millionaire» θα είναι ο επιβλέπον της τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012.
Οι Βρετανοί θέλουν να βάλουν Χολιγουντιανό χρώμα για αυτό και έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη ομάδα την οποία αποτελούν ακόμα οι Στέφαν Ντάλντρι σκηνοθέτης της ταινίας «Μπίλι Έλιοτ», αλλά και ο σκηνοθέτης της τηλεόρασης Χαμίς Χάμιλτον και Κάθριν Ούγκρου που έκαναν την παραγωγή στη ντόχα στους Ασιατικούς Αγώνες το 2006 και ο Μάρκ Φίσερ σχεδιαστής στο Πεκίνο.
Μεγάλη, έμπειρη και ικανή ομάδα στο Λονδίνο το 2012.
Μένει μόνο να δούμε τι θα ετοιμάσουν όλοι αυτοί, αλλά και κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά για να βγάλουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Read More......

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Η Αφή της Φλόγας για το «Λονδίνο 2012» θα γίνει το Μάη

Στα μέσα του Μάη το 2012 θα γίνει η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για το Λονδίνο. Αυτό είναι το σχέδιο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012» που ετοίμασαν μία λαμπαδηδρομία διάρκειας 70 ημερών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Σεμπάστιαν Κόε η Ολυμπιακή Φλόγα θα είναι στο Λονδίνο στις 18 Μαΐου 2012 θα κάνει ένα ταξίδι εντός της χώρας για 70 μέρες πριν καταλήξει στο ολυμπιακό Στάδιο στις 27 Ιουλίου για την τελετή Έναρξης. Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι η Αφή στην Αρχαία Ολυμπία θα γίνει πέντε με έξι ημέρες ενωρίτερα με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 11 ή το Σάββατο 12 Μαϊου.
Όπως είναι γνωστό το σκέλος της διεθνούς λαμπαδηδρομίας που έγινε τόσο στην περίπτωση της Αθήνας το 2004, όσο και για το Πεκίνο το 2008 καταργήθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων που συνάντηση η Ολυμπιακή Φλόγα στο βωμό πολιτικών και άλλων αντιπαραθέσεων.
Έκτροπα με διαδηλώσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη διαδρομή είχαμε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010.

Read More......

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Άδειασε την ΕΟΕ, ο ΟΠΑΠ για την Ολυμπιακή προετοιμασία το 2012

Καμία απολύτως ενημέρωση δεν έχουμε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με την οικονομική κάλυψη της προολυμπιακής ομάδας για το 2012, τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννη Σπανουδάκης σε συνέντευξη Τύπου.
Για την ακρίβεια «έπεσε από τα σύννεφα» όταν έμαθε από δημοσιογράφο που καλύπτει και το ρεπορτάζ της ΕΟΕ ότι αυτό το σενάριο διακινούν. Μόνο που… ξέχασαν να το πουν στους αρμόδιους του ΟΠΑΠ.
Και επειδή αυτό δεν άρεσε καθόλου στον ΟΠΑΠ, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο Οργανισμός δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το έργο της πολιτείας και να δώσουν τις επιχορηγήσεις. «Ο σχεδιασμός είναι να στηριχθεί ο μαζικός αθλητισμός» είπε ο πρόεδρος το ΟΠΑΠ, κ. Σταματόπουλος και δράσεις που αφορούν τα παιδιά.
Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το υπουργείο Οικονομικών έκοψε την επιχορήγηση στην ΕΟΕ που αφορούσε την Ολυμπιακή Προετοιμασία. Λάθος μεν, αλλά απολύτως αναγκαίο την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Κάτι που θα έπρεπε να αναμένει ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, που είναι και πρόεδρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου βλέπει καθημερινά τι γίνεται. Θα έπρεπε λοιπόν ως γνώστης των χρηματο-οικονομικών να έχει προβλέψει και να κλείσει ανταποδοτικές συμφωνίες ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση και η προετοιμασία των αθλητών για το 2012.
Άνθρωπος της αγοράς, γνώστης της διεθνούς κατάστασης και λειτουργίας των Ολυμπιακών Επιτροπών θα περίμενε κανείς να δουλεύει η ΕΟE περισσότερο στο πρότυπο της US Olympic Committee, παρά στο ίδιο δημοσιο-υπαλληλικό καθεστώ που είναι τελματωμένη εδώ και χρόνια.
Όπως με το άνοιγμα του Παναθηναϊκού Σταδίου τα έχει πάει περίφημα, υλοποιώντας την ιδέα και τον τρόπο λειτουργίας που είχε καταθέσει το 2006 στη διοίκηση Κυριακού ο τότε διευθυντής επικοινωνίας, έτσι και με του χορηγούς μπορεί να υλοποιήσει το αντίστοιχο πλάνο που είναι και αυτό κατατεθειμένο από εκείνη την εποχή.

Read More......